Piškotki (brez kalorij)

Kaj so piškotki?

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah in mobilnih telefonih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da se z novo zakonodajo (ZEKom-1) spreminja način obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do medmrežja, da bi lahko prepoznavala posamezne naprave, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Piškotki so ključnega pomena za zagotavljanje do uporabnika prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove prednostne izbire in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa učinkovitejše in prijaznejše. Piškotki pa so lahko uporabljeni tudi za sledenje uporabniku in oglaševalske namene, kar pa želi zakonodajalec z novelo zakona ZEKom-1 preprečiti.

Podrobnejše informacije o piškotkih so na voljo v priročniku informacijske pooblaščenke.


Piškotki na lejla.si

Na spletnih straneh Lejla.si uporabljamo naslednje piškotke:

  • Piškotki za boljše delovanje spletne strani
    Med te piškotke spadajo piškotki, ki uporabniku omogočajo prilagajanje spletnih strani, na primer prikaz zadnje ogledanih izdelkov.
  • Piškotki za oglaševanje
    Za oglaševanje na spletnih straneh Lejla.si uporabljamo piškotke, ki jih namesti in hrani programska oprema za oglaševanje - Google Adwords. To nam omogoča učinkovito prikazovanje in skrivanje oglasov po različnih spletnih straneh.
  • Piškotki za prijavo uporabnikov
    Za prijavljanje registriranih uporabnikov na spletnih straneh Lejla.si uporabljamo piškotek z daljšo življenjsko dobo in svojim uporabnikom s tem omogočamo, da jim prijavnih podatkov ni treba vpisovati vsakič, ko obiščejo našo spletno stran.

Ime piškotka Namen Trajanje piškotka Podjetje
__utma Statistika ogledov spletne strani 2 leti Google Analytics
__utmb Statistika ogledov spletne strani 30 minut Google Analytics
__utmc Statistika ogledov spletne strani Ob zaprtju brskalnika Google Analytics
__utmz Statistika ogledov spletne strani 6 mesecev Google Analytics
WRUID
Omogoča delovanje statistik obiska
1 leto ClickTale
__CT_Data Omogoča delovanje trgovine 1 leto

Lejla.si

Temno Modro d.o.o.

Sejni piškot (session cookie) a4c7fed0d8e8392fd901d2377b8f9bf2 Omogoča delovanje trgovine 3 tedne

Lejla.si

Temno Modro d.o.o.

lejlaNot Prikaže / skrije tekst za prijavo na enovice 1 dan

Lejla.si

Temno Modro d.o.o.

lejlaCookies Shrani podatek o dovoljenju oziroma zavrnitvi piškotov 2 leti

Lejla.si

Temno Modro d.o.o.

Onemogočenje piškotkov

Uporabniki se lahko samostojno odločite, ali želite omogočiti uporabo piškotkov. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Informacije o nastavitvah za piškotke (za različne spletne brskalnike) so na voljo na spodnjih povezavah:

Če piškotke izključite, bodo nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več

Shrani in zapri